Hem fet una entrevista a una dentista que es higienista. Si voleu saber més sobre com poder tenir cura de les nostres dents, mireu la següent entrevista, que de ben segur que aprendreu moltes coses!


ENTREVISTEM A  ESMERALDA

(Moltes gràcies, Esmeralda, per l’entrevista i el temps que ens dediques).

Per què has triat la professió de ser dentista?

R. Bé, de fet jo no sóc dentista, sóc Higienista Dental, però està estretament lligada a la professió de dentista. L’he triat perquè ja de petita m’agradava la idea de curar i cuidar les persones.

Des de quan treballes de dentista?

R. Buf, fa molt de temps, des de que vaig començar a fer pràctiques en clíniques dentals quan estava estudiant, als 16 o 17 anys.

T’agrada ser dentista? Per què?

R. Sí, molt, perquè estàs en contacte amb les persones i els ajudes a tenir cura de les seva boca i una bona salut dental.

Quins serien els hàbits d’higiene que ens recomanes per tenir les dents sanes? Quins consells ens podries donar?

R. Principalment raspallar-se les dents cada dia, sense presses,  al mati i a la nit, fixant-te bé en que totes les dents quedin netes. Menjar pomes i fruits secs és una manera també de mantenir les dents netes durant el dia. I sobretot fer servir una pasta de dents amb fluor.

Què hem d’estudiar per ser dentista?

R. Per ser dentista has d’anar a la universitat i estudiar Odontologia. En el meu cas, per fer Higiene Dental has de fer un mòdul de FP 2.

Quins aliments no ens  recomanes per no tenir càries?

R. Sucs, xocolata, llaminadures, galetes, begudes amb gas i ensucrades com la Coca-cola, fanta, tota la bolleria del soper com bollicao, donuts… però pots menjar-ne de tant en tant si et raspalles després les dents.

Si no ens rentem les dents, se’ns cauran les dents?

R. No se’t cauran, es posaran malaltes i segurament es farà caries. Si la caries es fa molt gran, a part de que et pot fer mal potser t’han de treure la dent. Quan ets adult, la mala higiene i el tabac pot provocar una malaltia a les genives que sí que pot provocar que perdis alguna dent.

Quina és la millor manera per rentar-nos les dents?

R. Has de fer servir un raspall de dents que no sigui ni molt dur ni molt suau, tant és si és manual o elèctric, el que has de fer sobretot és assegurar-te que raspalles totes les dents, per la part de fora i la de dins. No has de tenir pressa per acabar. Quan acabis escups i no glopegis aigua, així el fluor que quedi a les dents anirà fent el seu efecte.

Quants cops hauríem d’anar al dentista a fer-nos una revisió?

R. Un cop a l’any està bé.

Quins elements ha de tenir una pasta de dents?

R. Xilitol i fluor. Ens hem de fixar en la quantitat de fluor que porta, mínim 1.500 p.p.m.

Moltes gràcies Esmeralda!


Raspalls de dents de diferents colors. Font.